23 April 2010

Kom granatangrepene i Silom fra Lumpini?

Igår kveld smalt det igjen. Flere bomber gikk av i Silom distriktet i Bangkok. Mange drepte og mange sårede, nok en tragisk kveld i Bangkok.

Norske medier er raske til å rapportere fra hendelsen. Dessverre mistenker jeg at det er NTB som står synspunktene til de store mediehusene, for både i VG og Dagbladet kan jeg lese følgende sitat:

> M79-granatene har en rekkevidde på 400 meter og ble skutt fra plassen der
> rødskjortene holder til, sier Suthep.

Altså gjengis den offisielle forklaringen til myndighetene i Thailand. Litt rart, for de norske avisene burde vite at pressen er sensurert i Thailand og jeg synes at man burde undersøke littegranne selv.

Det har jeg gjort, for jeg syntes ikke det høres troverdig ut at rødskjortene skal ha brukt M-79 fra Lumpini parken. For meg som ikke er på stedet er det litt vanskelig å finne ut nøyaktig hvor eksplosjonene fant sted, men i Bangkok Post fant jeg et røft kart som viser 4 av dem. Dette plottet jeg raskt inn i et Google-kart, fyrte opp Google Earth og la inn den effektive rekkevidden på 350 meter som en M-79 har.Resultatet kan du laste ned som kml slik at du kan studere det selv.

For meg, selv om Limpini teoretisk sett er innen rekkevidde, ser det ut som om granatangrepet ikke kan ha kommet fra rødskjortene. I alle fall ikke alle av dem. Bygninger, mennesker, biler osv ville ha hindret sikten såpass mye at det i praksis ikke er mulig å nå treffpunktene fra parken.

Jeg vil hevde at informasjonen fra thailandske myndigheter er feil og mangelfull. Den er ikke til å stole på. Synd at norske medier gjengir den ukritisk.

Hva tror du? Er jeg på villspor?