14 March 2010

Norske avisers dekning av Thailand

Akkurat nå så pågår en av de største demonstrasjonene i senere tid i Bangkok. De såkalte rødskjortene strømmer inn til hovedstaden for å demonstrere mot den sittende regjeringen. Kuppryktene sitter løst. Alle frykter at det kan oppstå voldelige konfrontasjoner. De militære er i høy beredskap. Dramatikken er stor. Spillet er høyt. For Thailand kan det som utspiller seg denne helgen få historisk betydning.

Thailand er riktignok langt fra Norge. Selv om det er mange av oss som reiser dit på ferie og vi har en ikke ubetydelig innvandring derfra, kan det være forståelig at den norske pressen ikke er så opptatt av landets interne anliggender. Jeg er likevel nysgjerrig på hva de skrives om situasjonen. Ikveld surfet jeg inn på det jeg antar er norges 3 største aviser; VG, Dagbladet og Aftenposten. Skuffelsen og overraskelsen var stor på min side. Alle 3 har publisert akkurat den samme NTB artikkelen!. Til og med NRK har samme artikkel. For meg selve bautaen i dekning av utenrikssaker.

Det er helt iorden at de må kjøpe inn redaksjonelt materiale, det koster å ha journalister i enhver krok av verden, men jeg hadde forventet litt mer. Så fort det gjelder prostitusjon og trafficking, har jeg inntrykk av at det er veldig lett å sende et team ned til Thailand for å grave i den skjulte virkeligheten. Da er det plutselig ikke så vanskelig å rettferdiggjøre utgiftene. Vel, forståelig siden sex selger. Som sagt, bare min oppfattelse, jeg har ikke belegg for en slik påstand - ennå.

Dersom avisene ikke kan sende egne journalister ned for å dekke opptøyene, kunne de ikke i det minste ha kontaktet noen av de norske freelancerne der nede? Eller gjort litt research og kommet med egne analyser og beskrivelser av situasjonen? Ikke bare trykke ferdig, masseprodusert materiale. Tenke litt selv med andre ord.

Nei, takke meg til Thainytt, Thaisa og Asiaforum som på betydelige mindre midler klarer å formidle betydelig bedre materiale enn norges største nyhetskanaler.

Dette ble en tankevekker for meg, for hvor mye annet av det som publiseres er av samme karakter? Er vi alle formet av NTB?