09 September 2009

Søppel skaper konflikt

Av og til hender det at Nong Khae havner i det store nyhetsbildet. Kanskje ikke så ofte, men i  april 2009 havnet denne lille byen i riksdekkende media. Hvorfor? På grunn av en søppelkonflikt.


Bildekilde: Bangkok Post


Stridens kjerne var et søppelanlegg drevet av Better World Green (BWG). Innbyggere som bor i nærheten, blant annet Kaeng Khoi, hadde sperret veien fordi de mente at det ble syke av utslipp fra anlegget. Miljøministeren, Suwit Khunkitti,  reiste opp fra Bangkok for å møte dem og beordret deretter guvernøren i Saraburi om å stenge anlegget. Det skulle undersøkes om det var hold i påstandene til demonstrantene. Dette skjedde lørdag 4. april 2009. Etter at veien var blokkert i 3 dager dro protestantene hjem søndag morgen. Veien åpnet igjen og alt syntes å være tilbake til normalen.

Slik gikk det ikke. Da søppelkjørerne hos BWG møtte stengte dører på mandag, snudde de i porten og blokkerte like så godt den samme veien igjen. De ville at fabrikken skulle åpnes. Uten inntekt hadde de ingen mulighet til å forsørge sine familier eller betale lånet på søppelbilene sine.

I sympati med søppelkjørerne samlet det seg ca 500 arbeidere fra BWG seg utenfor industridepartementet i Bangkok for å protestere mot stengningen av søppelanlegget. Jeg vet ikke helt hvorfor industriministeren, Charnchai Chairungruang, fikk skylden, siden det var miljøministeren som hadde stengt anlegget, men enden på visen var at Charnchai gjenåpnet anlegget med begrunnelse av at riktig prosedyre ikke var fulgt under stengningen.

I juni protesterte innbyggerne som er berørt av forurensingen fra BWG igjen. Denne gangen utenfor hovedkvarteret til Demokrati partiet i Bangkok. De forlangte at statsminister Abhisit tar affære i saken.

Selv om det synes at denne historien ikke fikk noen større effekt og føyer seg inn i rekken av blokader og protester i Thailand, så kom problemer rundt søppelhåndteringen og politikernes tvilsomme koblinger til denne bransjen fram i lyset. I alle fall for en liten stund. Som i andre deler av verden er søppel stor butikk, og pengeinteresser går dessverre foran rettighetene til de ressurssvake. I dette spesielle tilfellet annullerer en minister handlingene til en annen. Dette alene er ikke grunnlag for å si om det er "korrupsjon" inne i bildet, selv om The Nation hinter i den retningen.

Jeg håper at dette ikke er det siste vi hører om denne saken og at forholdene til slutt vil bli bedre for de som er berørt.

Som en kuriositet til slutt så kan jeg også nevne at anlegget som ble stengt ligger like ved en nasjonalpark - ikke ulikt slik det gjøres i Fredrikstad.