19 August 2009

Luftkvaliteten i Thailand

I mai, mens jeg hadde en litt stille dag i Thailand, kom jeg over to sider hos Pollution Control Department i Bangkok (PCD). De spesielle med disse er at de inneholder tabeller som viser luftforurensingen i hendholdsvis Bangkok og for hele landet. Litt som luftkvalitet.info her i Norge.

Jeg har tidligere jobbet på et EU-prosjekt som heter APNEE. Dette prosjektet hadde blant annet som mål å presentere informasjon om luftkvalitet på regionalt nivå til publikum. Også noe av det samme som luftkvalitet.info gjør.

Det er spesielt kartpresentasjonen som jeg synes er informativ. Så kunne jeg på en enkel måte flytte informasjonen fra HTML-tabellene til PCD over til et kart? Nå finnes det noen enkle kart hos PCD, men jeg ville ha noe mer spenstig.


Jeg hadde ingen planer om å bruke for mye tid på dette - jeg var på ferie, men hadde fått en kløe som måtte stilles. Det var da det slo meg at jeg kunne bruke Yahoo Pipes til dette. Hente inn siden, trekke ut de dataene jeg trengte og produsere en GeoRSS strøm. Enkelt og burde ikke ta så alt for lang tid.

Og det tok det ikke heller. Etter et par timer hadde jeg resultatet klart og jeg var ganske fornøyd med meg selv. En enkel og oversiktlig prosess var produsert.

Da jeg skulle ta en titt på denne igjen for noen dager siden, etter at den var gått i glemmeboken et par måneder, var min overraskelse stor da jeg leste følgende beskjed:

warning Can't fetch pages that robots.txt disallow

PCD har tydeligvis stengt av for aksess til sidene for roboter, noe som Yahoo Pipes er. Kanskje på grunn av mitt lille eksperiment, hva vet jeg? Uansett syntes jeg dette var forargelig og ble litt irritert.

Så hvordan kan jeg komme rundt dette?

Prosessen er jo ganske enkel og en ypperlig oppgave til et lite Perl script. Som sagt så gjort. Jeg satt meg ned og skrev noen få *kremt* linjer kode. Den eneste forskjellen er at istedenfor å produsere GeoRSS så valgte jeg å lage KML istedenfor.

Voila, luftkvaliteten for de største byene i Thailand kan inspiseres i Google Earth.


Ta kontakt dersom du er interessert i kildekoden.