11 May 2008

Eventyrets begynnelse

Da er jeg igang igjen. Pๅ reisefot. Mange synes at flyturer er kjedelige, kun en transportetappe. Ikke jeg. det er spennende ๅ fly. Jo lenger, jo bedre. Vel ๅ merke, det er flyturer som gๅr "til" som er morsomme. Ikke de som gๅr "fra". De som gๅr til er starten pๅ historien, begynnelsen pๅ noe nytt. De som gๅr "fra" er slutten. Akkurat som en bok. Som et eventyr.

Min historie vil nok en gang utspille seg i Thailand. Med Thai-familie er dette ikke til ๅ unngๅ. Ikke at jeg ๘nsker meg til et annet sted, Thailand skjuler fortsatt mye mystikk og hemmeligheter. Det er som ๅ oppdage en ny verden hver gang jeg er her.

Nๅ sitter jeg pๅ f๘rste stopp, Arlanda, Stockholm. Allerede har reisen bydd pๅ noen episoder, episoder som antageligvis ville ha blitt ignorert i dagliglivet med en enkel skuldertrekning. Siden jeg nๅ opererer i en annen modus, blir de plutselig nevneverdige.

F๘rste observasjon er at jeg for f๘rste gang fikk et boardingkort for hele turen. I motsetning til to.Det blir enklere og enklere ๅ reise. Bra!

Andre observasjon er at de har fๅtt fingeravtrykk-lesere ved checkin skranken til SAS. Muligens andre ogsๅ, men det vites ikke. Leseren ble ikke brukt pๅ meg, men ser jo tydelige antydninger til hva som kommer i fremtiden. Det neste blir vel at de tar blodpr๘ver for ๅ sjekke DNA.

Det tredje jeg vil nevne er at sikkerhetskontrollen blir mer og mer omstendelig. Nๅ mๅtte jeg fot f๘rste ganf ta av meg skoene f๘r jeg gikk gjennom metalldetektor-saken. Noe jeg ikke sๅ poenget med, skoene mine er jo ikke av metall, sๅ jeg spaserte igjennom med det pๅ. Det blinket og pep nๅr jeg gikk gjennom. Sๅ skoene mๅtte av allikevel, vekterne vet nok stort sett hva de driver med. 

Nๅ mๅ det jo sies at skoene ikke var problemet, men noen metallknapper pๅ buksa. Nei, buksa mๅtte ikke av, vel, vekterne lot meg ha den pๅ, men helt ufrivillig sๅ falt den (nesten) ned. Det hadde seg slik at jeg av erfaring fjernet beltet ved sikkerhetskontrollen. Ikke denne gangen. Nๅr jeg slo ut pๅ metalldetektoren, sๅ kom jeg pๅ beltet. Jeg startet umiddelbart ๅ fjerne beltet, "Nei, nei, du trenger ikke det," sa vekteren, "bare skoene." Da jeg spente det igjen. Da skjedde det. Enten har jeg blitt utrolig sterk eller beltet veldig slitt, jeg tror nok det siste, for beltet r๘k. Buksa, som er litt vid, f๘k ned. Oops.

Selv om det ble litt smๅhumring i k๘en, "Der fikk han som fortjent den sinka!", sๅ var faktisk det mest slitsomme ๅ gๅ og holde buksa oppe. Jeg klarte riktignok ๅ kj๘pe meg en bok (Neil Gaiman, Smoke and Mirrors), en akevitt (til 17. mai), godteri (til barna), flagg, 17. mai sl๘yfer, osv, f๘r jeg endelig fant meg en butikk som solgte belter. Venstre armen var rimelig tr๘tt av ๅ holde buksa oppe til da. Sๅ tusen takk til den utrolig forstๅelsesfulle, hyggelige og smๅflirende svenske ekspedit๘ren som hjalp meg ๅ plukke ut et belte.

Noe annet som er morsomt med ๅ reise er kjendisfaktoren. Jeg tenker ikke pๅ meg selv, selv om jeg reiser med en flott forum-t-skjorte pๅ meg, men pๅ de norske kjendisene som man ser. Det er en gof ting med Norge synes jeg, samme hvor mange forsider man har pๅ Se&H๘r, sๅ mๅ man som regel menge seg med vanlige folk. Litt som Fantomet - men tro ikke at et par solbriller skjuler hvem du er! HA!

Noen teller biler, jeg teller kjendiser. Disse sๅ jeg denne gangen, i rekkef๘lge:

- Euroboy
- Carl I Hagen
- Hank von Helvete

Hmm, har Carl blitt med trbngr pๅ turne? Er det grunnen til at han har trukket seg fra politikken? Har trbngr begynt med politikk? Det kunne jo blitt iinteressant. Noen andre konspirasjonsteorier?

En annen ting som slๅr meg, etter at en 200-kilo tung, svensk mann slo seg ned i setet ved siden av meg pๅ flyet - jeg har fortsatt r๘de merker i ansiktet etter ๅ ha blitt trykket opp mot veggen - er hvordan vi behandler bagasjen til passasjerene. den blir mๅlt og sortert etter alle kunstens regler: h๘yde, dybde, bredde, vekt. for stor bagasje mๅ sjekkes inn spesielt. Litt for stor? Da havner den pๅ bๅndet. Er den liten og nett nok, kan den aller n๘digst fๅ plass pๅ hattehylla i flyet. For ikke snakke om at den blir gjennomlyst og gjennoms๘kt med h๘yteknologiske appareter. Jeg er glad at bagasje ikke har f๘lelser, tross alt.

GO TO GATE.

[Denne posten ble opprinnelig publisert på asiaforum.no]